Wat is EDPM op het dak?

EPDM is een waterdichte rubbersoort die erg geschikt is voor het bedekken van daken. Het is weliswaar niet de goedkoopste dakbedekking, maar wel een goede optie voor platte daken. Zo heeft het een zeer lange levensduur en vereist het nagenoeg geen onderhoud. Hier ontdek je meer over de voordelen, de prijs en aandachtspunten van het plaatsen van een EPDM dakbedekking.

Dakbedekking van EPDM

EPDM staat ook wel bekend als een hightech synthetisch rubber. EPDM heeft een groot voordeel en dat is dat dit materiaal op maat gemaakt wordt. Een dakbedekking van EPDM word op maat gesneden aan de hand van de door u opgegeven maten. Hierdoor past het precies op uw dak zonder dat er nog aan gewerkt hoeft te worden. Dit is anders dan bijvoorbeeld bij een dakbedekking van dakleer. Hierbij worden de rollen ter plekken bijgesneden en aangepast om uiteindelijk uw dak compleet te bedekken. Hierdoor is de kans op lekkage aanzienlijk kleiner. Een dakbedekking van EPDM is geheel onderhoudsvrij, het gehele jaar beloopbaar en volledig recyclebaar. Ook bezit EPDM een aantal kwaliteiten door de rubberen aspect van dit dakbedekking, zoals bijvoorbeeld:

  • hoge elasticiteit
  • blijvend elastisch bij temperatuurschommelingen
  • bestand tegen weers- en ozoninvloeden
  • wortelbestendig

Wilt u dus iets groens toevoegen op uw dak, dan is wortelbestendige dakdekking een must. Denk eens aan een “Groen ecologisch” dak. Dat is mogelijk met een EPDM onderlaag. Uiteraard voegt u met groene beplanting veel gewicht aan uw dak toe. We adviseren graag u of uw dak dit aan kan, danwel wat er aangepast dient te worden.

Voordelen EPDM dakbedekking

  • Lange levensduur: een EPDM dakbedekking gaat zo’n 40 à 50 jaar mee.
  • Scheurt niet: door de samenstelling (met elastomeren) is EPDM een erg elastisch. In de brandende zon als en in de vrieskou blijft het zijn elasticiteit behouden en zal het niet gaan scheuren onder invloed van krimp- en uitzetspanningen van het dak.
  • Geen onderhoud: het behoeft geen onderhoud. Treedt er toch een beschadiging op, dan is deze doorgaans met een zelfklevende folie eenvoudig te herstellen. Het EPDM zal niet doorscheuren, dus beschadigingen blijven altijd klein en oppervlakkig.
  • Blijft beloopbaar: vanwege de stabiliteit van een EPDM dakbedekking blijft deze beloopbaar. Het rubber gaat immers niet smelten zoals bitumen, en bij vrieskou zal het niet scheuren wanneer je er overheen loopt.
  • Aanbreng over bestaande dakbedekking: het is geschikt voor nagenoeg alle daktypen (maar wordt voornamelijk bij platte daken gebruikt) en kan in de meeste gevallen ook over de bestaande dakbedekking worden aangebracht.
  • Ideale ondergrond voor groendaken: omdat EPDM waterdicht en wortelbestendig is, vormt het een ideale ondergrond voor groendaken. Op die manier kan je een meer natuurlijke look creëren dan die van het synthetische dakrubber.

Wat adviseren de dakspecialisten van Van Ommen Dakonderhoud?

Wij helpen u graag verder met EPDM dakdekkingen, echter wij zijn ervan overtuigd dat goede kwaliteit bitumen 90% van uw wensen kan vervullen. Dat tegen een efficientere prijs. Vraag ons naar de mogelijkheden

Scroll naar top

Wij werken graag voor u

Voordat u gaat
Zullen wij u bellen?